sunnuntai 4. tammikuuta 2015

UUSI KATEGORIA: VALOKUVASKOULU


Uusi kategoria blogissa: Valokuvauskoulu. Eli käyn läpi kameran asetuksia, joiden on tarkoitus auttaa sinua saada parhaimmat kuvat ! Nämä kaikki löytyy tietenkin googlettamalla, mutta tykkään itsekin lukea näitä kun joku on tehnyt helpon ja kivan näköiset ohjeet. Tässä postauksessa kerron teille Suljin (shutter speed) , Aukosta (aperture) ja ISOsta (ISO)

Huomioitavaa: En voi kertoa teille miten vaihdatte näitä asetuksia juuri sinun kamerallasi, koska kaikki kamerat ovat erilaisia. Jos sinulla on jäljellä vielä ohjekirja mikä tuli kameran mukana niin sieltä löytyy kaikki. (Myög googlettamalla löytyy oman kameran ohjekirja). 


SULJIN / SHUTTER SPEED / SLUTARTID

Suljin määrää valon määrää, säätelemällä kuinka kauan kameran suljin on auki. Mitä pidemmän suljinajan valitset, sen enemmän valoa valoa pääsee kameraan - ja päinvastoin. 

Lyhyt suljin


Tämän kuvan olen suljinajalla 1/500 (yksi viidesadasosa). Toisin sanoen erittäin lyhyt suljinaika, joka tarkoittaa että kamera ottaa kuvan vain yhden viidesadasosan sekunnista, liikkeessä oleva esinä näyttää siis että se olisi ihan paikoillaan. 

Pitkä suljin


Tämän kuvan olen ottanut puolen sekunnin suljinajalla. Kuvassa teen saman liikeen esineen kanssa, mutta kamera ehtii kuvata enemmän siitä. 

AUKKO / APERTURE / BLÄNDARE

Aukko (mitataan F luvulla) säätelee niinkuin suljinaikakin miten paljon valoa pääsee sisään.Aukon koko säätelee, kuinka paljon tai kuinka vähän valoa pääsee objektin läpi. Samalla se säätää myös syväteräväyyden (eli blurratun taustan). 

Eli kun sinulla on suuri aukko (pieni aukkoarvo) niin saat lyhyen syväterävyyden (blurratun taustan). Tämä kuva on otettu aukolla f/1,4. 



Ja kun sinulla on pieni aukko (suuri aukkoarvo) niin saat pitkän syväterävyyden (ei blurrattua taustaa). Tämä kuva on otettu aukolla f/22.


ISO 

Kameran valon herkkyys mitataan ISOlla. Eli mitä pienempi ISO sitä parempi. Kun nostaa ISO-arvoa kameran herkkyys kasvaa ja kuvaan tulee virheitä. Virheet näkyvät kuvissa kohinana. Sen välttämiseksi arvoa kannattaa pitää pienenä. Joskus kuitenkin valoa on todella vähän ja silloin pitää muuttaa ISO-arvoa suuremmaksi. 

Pieni ISO-arvo. Tässä kuvassa minulla on ISO 100. Kuvassa ei ole yhtään kohinaa.



Suuri ISO-arvo. Suurta ISO-arvoa voi käyttää varsinkin kun kuvaa sisätiloissa, tai tiloissa joissa ei ole tarpeeksi valoa. Tässä kuvassa minulla on ISO 1600. Enemmän kohinaa. 







Toivottavasti selitin nämä asiat teille tarpeeksi hyvin! Kokeilkaa ja oppikaa tuntemaan kameranne. Ja uskaltakaa kuvata manuaalisella ;) Kysymyksiä voi jättää kommentteihin, vastaan niihin siellä. Mitä muuta haluaisitte oppia kamerasta/kuvaamisesta? Olen ajatellut käydä läpi kaikki basicsit mutta otan ehdotuksia vastaan!

10 kommenttia:

  1. Ihana! Tästä oli jo paljon apua, jotenki tosi helposti selitetty :)

    VastaaPoista
  2. Tosi kiva postaus!!!!

    VastaaPoista
  3. Hei tää oli tosi selkeästi toteutettu postaus ja muistutti vähän, että voisi jatkossa itsekin kuvata vähän enemmän manuaalilla hahah! :D

    VastaaPoista
  4. Jee super! Kanske ja nu äntligen kan lära mej någå :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos näistä yksinkertaisista ohjeista kameran käyttöön! Lisää intoa oman kameran käyttämiseen. Innolla odotan uusia postauksia. P.S sun blogi on tosi kiva ja olet inspiroiva ihminen :)

    VastaaPoista