lauantai 15. maaliskuuta 2014

humans


Olen taas tullut kipeäksi, tai sitten en vaan ikinä toipunut siitä flunssasta. Nyt ylävatsaan sattuu, tuntuu siltäkuin joku painaisi siitä kokoajan ja on vaikea hengittää. En tiedä miksi kroppani käyttäytyy näin ilkeästi mua kohtaan. En polta, en juo paljoa alkoholia (suomalaisiin verrattuna, haha), en syö lihaa, yritän liikkua - jos mun kroppa nyt sitä sallisi.. Ärsyttää tällainen! 

Muuten päivä on ollut kiva. Lounastettiin Lotan kanssa Fukussa, tämän jälkeen tapasin muita kavereita after workilla ja päivä päättyi ihanasti illallisen merkeissä täällä mun luona! Viiniä, tapaksia ja kiva illallisporukka oli kasassa. Nyt kaikki on lähtenyt, olen vähän yrittänyt siivota pahimmat astiat ja roskat. Yritän saada unta ja mennä nukkumaan, mutta mua ärsyttää niin moni asia. Saanko purkaa tunteita? Haha, täähän on mun blogi :)

Käytiin eilen katsomassa 12 years a slave, olette varmaan kuulleet siitä? No, elokuva oli ainakin Oscar ehdokkaana. Se oli hyvä ja herätti minussa paljon tunteita. Ehkä vähän liikaakin tunteita. (Oon tänään koko päivän piinannut kavereita liian raskailla puheenaiheilla). Kuten nimi kertoo, elokuvan tarina oli orjista. Miehestä jonka vapaus riistettiin, hänet kidnapattiin ja myytiin valkoisten orjaksi vuonna 1842. Mitä kaikki varmaan ajattelee tän leffan jälkeen oli että "huh, no tollasta ei enään tapahdu, ja onneksi toi oli vaan leffa!". Ensinnäkin, elokuva perustuu tositapahtumiin, mutta mikä tärkeintä ja pahinta on että tällaista tapahtuu vieläkin. Miettikää minkälaisissa olosuhteissa meidän vaatteet tehdään, mistä hedelmät, mehut, kahvit jne tulee. Suurin osa näistä on orjatyötä. Ihmiset joutuvat elämään kamalissa olosuhteissa, niin että me saadaan kivat vaatteet esim. H&M:stä ja halpoja hedelmiä lidlistä.

Tiedän että seison kuvissa itse H&M vaatteissa, ja juuri syönyt lidlin hedelmiä. Sen takia juuri, mulla on niin huono omatunto. Olen tietoinen mitä maailmassa tapahtuu, eläimille, ihmisille ja luonnolle. Uskon että me kaikki ollaan tietoisia. Miksi kaikki eivät pode huonoa omatuntoa? Miten ihminen pystyy elää rauhassa kun on tietoinen siitä mitä kaikkea pahaa tapahtuu ympärillä?


Mulla riittäis näitä kysymyksiä ja pohdintoja ikuisuuksiin asti. Tiedän myös että isoja rahoja liikkuu näissä asioissa, ja monet mun ystävät on yrittänyt rauhoittaa mua sanomalla "jos ei olisi köyhiä maita, ja orjatyötä, niin maailman monopoli blablabla ei toimisi". ARGH! Miksi on pakko tuottaa toisille pahaa, niin että saisi itse hyvän olon? Ihmiset laittaa miljardeja siihen että saa eläimet lihaviksi, niin että "me" saataisiin lihaa, niin että "me" pysyttäisiin terveinä. Bullshit. Ne rahat voitaisiin laittaa nälkää näkeville ihmisille. Me pystytään elää ilman lihaa. Nyt tää teksti menee taas aaaivan liian tunteisiin.Pakko mennä nukkumaan! Tässä vielä vika päivän asu. Kaikki vaatteet H&Mstä. Toivottavasti herään huomenna aamulla, hyvällä omatunnolla enkä välitä siitä että joku 12 vuotias lapsi on kerännyt puuvillat mun paitaan ja tienannut siitä 0,00001 senttiä. Not that simple I KNOW, mutta ymmärsitte varmaan pointin.

20 kommenttia:

 1. mulla pyörii ihan samanlaisia ajatuksia päivittäin päässä ja se on välillä aika raskasta ja ahdistavaa! oon itekki lopettanu kaiken lihan syömisen. se on kyl niin turhauttavaa ku suurinta osaa ei vois vähempää kiinnostaa eläinten tai muiden ihmisten olot ja mielummi suljetaan silmät tosiasioilta. mun kaverit vaa pyörittelee silmiään päässä jos alan puhuu esimerkiks jotain eläinten oikeuksista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, ihminen joka nauttii lihasta pitäisi oikeasti miettiä totuutta. Tiedän että ihmiset söi eläimiä ennen vanhaa selviätäkseen, mutta nykyään ollaan paljon fiksumpia ja tiedetään muita keinoja miten selvitään ilman että eläimiä satutetaan/syödään. Make peace <3

   Poista
 2. ihanaa että kirjotit taas, odotan aina niin innolla sun postauksia <3 ja tosi hyviä ajatuksia.. ja mua kans näissä ajatuksissa ahistaa se että en voi tehä näin köyhänä opiskelijana yksin mitään mullistavia tekoja. joo, voin lopettaa esim sellaisten vaatteiden ostamisen missä käytetty lapsityövoimaa ja lopettaa lihansyömisen, mutta eipä se varmastikaan paljon vaikuta.. ja oon käsittäny (korjatkaa jos väärässä olen) et jos moni vähentää tollasten vaatteiden ostamista nii asiat ei helpotu vaan tyylii ne lapset saa vielä huonompaa palkkaa siitä samasta työstä..:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäät mun postauksista :) ! Tiedän että se on vaikeeta, ja se on juuri se joka ärsyttää mua eniten! Ei pitäisi olla vaikeaa olla syömättä lihaa ja syödä luomua. Ei sen pitäisi mennä niin että luomu ja vihannekset ovat niin paljon kalliimpia kuin prosessoitu/geenimanipuloitu ruoka. Mutta hyvä että ihmiset edes tuntee vähän huonoa omatuntoa mitä me eläimille tehdään.

   Poista
 3. meillä lukiossa on sanottu että kaikki maailman köyhät voitais pelastaa ja et meil on resursseja siihen, mutta se meinais sitä että osa ihmisistä joutuis alentaa myös omaa elintasoonsa, ja sitä ihmiset ei halua. eli kyse on vaan itsekkyydestä... ja jos kaikki kiinalaiset hankkis oman jääkaapin nii maailma tuhoutuis tjn et näin moni ihminen ei vois elää yhtä hyvällä elintasolla.. koita parantua!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Ihmiset ovat liian itsekkäitä, (minä mukaanlukien). Nautin elämästäni nyt, tykkään siitä miten asun, mitä puen ylleni, miten helppoa elämää elän. Mutta ei sen pitäisi mennä niin. Niin epäreilua että jotkut pääsee syntymään maahan jossa kaikki asiat ovat "hyvin". Hyvällä tarkoitan sitä että meillä on kaikki oikeudet hyvään elämään. Meillä ON mahdollisuus pelastaa kaikki nälkää näkevät lapset ja ihmiset, mutta ei kummiskaan tehdä niin.. :(

   Poista
 4. Syötkö tarpeeksi ruokaa ja monipuolisesti ku oot sairaana sitte niin usein? Muuten kyllä kuulostaa terveellisiltä elämän tavoilta :)

  Ja tuosta leffasta, oli kyllä niin vaikuttava ja mulla heräs ihan samanlaisia ajatuksia.. Kaikkein kamalinta on just se että sitä tapahtuu vieläkin.. mutta toisaalta siihen ei valitettavasti ite voi ihan hirveenä vaikuttaa ellei haluais tehä sitä kokopäiväsenä työnä, on nimittäin sen verran iso asia kyseessä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni syön kyllä tarpeeksi ja monipuolisesti. En tykkää näläntunnesta ja tykkään olla energisellä tuulella. Se onnistuu parhaiten syömällä tarpeeksi usein :) Mulla on vaan huono tuuri. Ja varmaan se että olen töissä koulussa, saattaa myös vaikuttaa asiaan. Siellä kaikki pöpöt leviää todella nopeasti ja aina on joku kipeänä.

   Kiva kuulla että se elokuva herätti myös sinussa tunteita. Ja ihanaa että lukijat pystyvät kommenteilla keskustelemaan asiasta täällä! Ikävä kyllä todella monet ajattelevat asiaa kuin sinä, jopa minä. Tunnen vain paljon syyllisyyttä ja vihaa mitä maailmassa tapahtuu..

   Poista
 5. Hey! Har du tänkt på att tex köpa kläder som second-hand? Då sparar betydligt mera på miljön samt produktionen av nya kläder som är just som du säger, tillverkade av fattiga barn i u-länder? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jag har faktist tänkt på det, men jag har aldrig riktigt sluppit in på det att shoppa second hand. Kanske nu när jag har börjat fundera mer på att hur man kan "förbättra sitt samvete", när det kommer till djur/människorättigheter, sku jag kunna börja gå in på second hand affärer istället än H&M.

   Poista
 6. jos ne lapset ei tekis H&M vaatteita ne luultavasti roikkuis kadulla myymässä huumeita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan tuo myös tapa ajatella. Näissä maissa jossa tuollaista tapahtuu, että lapsi myy huumeita (tai jopa itseään) on ne maat joissa poliisi ei ole "hyvä". Vaan ajattelee enemmän omaa itseään ja rahaa. Siellä ne miettii ihan samalla tavalla kuin kaikki muut. Ja lapsi ei varmastikkaan saisi itse niitä rahoja huumeiden myymisestä. Siinä on aina joku suurempi henkilö joka pyörittää bisnestä. <- Meni vähän ohi aiheen, mutta pointti oli että kaikki tämä mitä maailmassa tapahtuu on KAMALAA. Miksi pitää satuttaa/käyttää ihmisiä hyväkseen vain itsensä takia? Elämä on lahja. Ihmisen kuuluisi saada nauttia ja elää elämää eikä yrittää selviytyä ja saada vain mahdollisimman paljon rahaa keinolla millä hyvänsä. Eikö? Raha on jotain mitä ihmiset on keksinyt ja kaikki pyörii rahan ympärillä. Kamalaa, kamalaa, kamalaa.

   Poista
  2. sanos muuta :( ihan oksettaa ajatella miten kamalia asioita tällä maapallolla tapahtuu ja miten kurjaa joidenkin elämä on, varsinkin kun ei ite voi auttaa paljoakaan.

   Poista
 7. Kävin tänään kattomassa ton leffan, tosihyvä :) t:vegetar

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! Herättää kivasti kaikenlaisia tunteita ja ajatuksia.

   Poista
 8. Maailmassa on tällä hetkellä noin 27 miljoonaa orjaa, ja ihmiskauppa on eniten kasvava teollisuus. Ihminen on niin helppo myydä uudelleen ja kuluttaa rikki kuin esim verrattuna huumeisiin. Aivan kamalaa, mutta ONNEKSI asialle voi tehdä jotain! Parastahan on, kun ihmiset ovat tietoisia ja sen jälkeen toimivat. Sulle esimerkiksi kun oot sporttinen, niin mitä jos osallistuisit Run for Freedom tapahtumaan ja tällä tavalla keräisit rahaa ihmisoikeusjärjestölle ja myös herättäisit tietoisuutta? Toinen mitä näin nopeasti tulee mieleen, on harjoittelijaksi ryhtyminen esimerkiksi Kreikassa, jossa ihmiskauppaa on TODELLA paljon, varsinkin seksiperäistä. A21 niminen organisaatio ainakin hakee harjoittelijoita, ja varmasti moni muukin! Oot vielä niin loistava valokuvaaja, että sun taidoillakin vois olla paljon hyötyä esimerkiksi kuvaamalla mainosmateriaalia yms. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! pakko alkaa tutkia noita juttuja :) Kiitos Ella !

   Poista